Klasslärare: Ann-Sofie Englund
Antal: 11 elever

Välkomna till vår sida! Här kommer vi då och då skriva och berätta vad vi håller på med i klassen.

Fredag 6/11 2015

Här kommer ett litet axplock av saker som vi gjort denna vecka.

IMG_3079

2:orna matteproblem var att de skulle undersöka med vilka former man kunde göra en likadan form, fast större, genom att använda 4 st. Först repeterade vi former och diskuterade vilka egenskaper de har. Vi tittade på trianglar, kvadrater, rektanglar, romber och parallellogram. Till sin hjälp fick de logiska block eller om de hellre ville, pappersformer att klippa ut.

IMG_3078

Alla satte igång med stor entusiasm.

IMG_3081

Rektangeln var lätt! Så här kunde man göra! Eller så här!

IMG_3082

Någon var sugen att prova cirkeln! Hmm…nä, det gick ju inte!

IMG_3083

Glädjen var stor när man lyckades!

IMG_3086

IMG_3112

Romben var lite krånglig, men det gick till slut! 🙂

IMG_3117

Spännande att kolla om det gick med hexagonen. Men det gick inte, trots att man provade med fler än 4 former.

Vi har jobbat med berättande texter. Tillsammans med en kompis fick de fyra händelsekort som skulle läggas i tidsordning. Här är det Mats och Hilma diskuterar i vilken ordning deras kort ska ligga.

IMG_3120

IMG_3129

Därefter skulle de öva in en berättelse med hjälp av sina kort. Denna fick de sedan tillsammans berätta för övriga klassen.

IMG_3128

Dags för att skriva en egen saga, med hjälp av nya kort.

IMG_3135

IMG_3133

På bilden har vi skapat småfåglar i lera! Nästa vecka ska de målas och lackas! 🙂

IMG_3139

IMG_3140

Klassen får lyssna till Mirjas och Lykkes gemensamma saga!

IMG_3144

IMG_3143

IMG_3145

Vi har startat upp ett arbete kring världsdelarna. Här är vår egen världskarta med några länders flaggor från de olika världsdelarna.

IMG_3146

Torsdag 24/9 2015

Här kommer lite bilder från vårt besök på forngården i tisdags. En härlig dag blev det! 🙂 Ni får även läsa klassens text om vår dag.

IMG_2847

IMG_2856

IMG_2861

IMG_2864

IMG_2879

Resan tillbaka 100 år i tiden

Igår åkte vi buss till forngården. Lykke kom dit med bil. Först fick vi gå till en gammaldags skola. Vi träffade en gammaldags kvinna, som var vår lärarinna. Hon hette fröken Sjögren. Hon sa att vi fick leka en stund, tills hon ringde i klockan. Då skulle vi snabbt ställa upp oss på ett fint led. Vi fick hänga av oss kläderna men behålla skorna på. Inne i klassrummet fick vi sätta oss i bänkarna. Bänken och stolen satt ihop. Hon kallades oss för namn som var vanliga förr. T.ex. Lydia, Maj, Emma, Tor, Emil. Vi fick prova och läsa böcker och skriva skrivstil. Det var viktigt att kunna om kungar och Jesus. Man började alltid dagen med att sjunga en psalm. När man skulle svara på en fråga, måste man ställa sig upp. Om man var lite pillrig i fingrarna, kunde man rulla tummarna. Lärarinnan bodde i skolan. I en liten lägenhet dörr i dörr med skolan. Vi fick se runt i hennes hus.

Vi fikade matsäck i logen innan vi fick dansa. Vi fick prova att dansa folkdans. De som hjälpte oss hette Sveke och Camilla. På folkdansen fick vi dansa De åtta änglarna och Svartmaran. Vi fick även dansa Kedjan. Den var jättesvårt!

Helen kom (insladdande) med lunchen och alla klasser åt i logen. Det var Chili Corn Carne och nybakt bröd. Kanske använde hon kärnmjölken som blev över när vi gjorde smör?  Vi åt ur kåsor. Några satt i fönsteröppningen och åt.

Sist på dagen fick vi titta i de gamla husen. Vi fick dela in oss i grupper, för att vi var för många att gå in tillsammans. Husen var väldigt små. Drängar, pigor och bönder hade bott i husen. Vi fick veta om olika verktyg och hur de hade används förr. Vi såg en gröt-töra! Vi fick se en sak som man höll fast björnen med, björnhalsare. Sängarna de sov i var väldigt korta, för att man satt upp och sov.

Allra sist på dagen dansade hela skolan på dansbanan till Polonäsen. Vi gick två och två i ett gatulopp.

Det var en härlig dag! Det var en ära att få besöka forngården!

Klass 1-2 Bobygda skola

IMG_2890

IMG_2892

IMG_2780

Vi har jobbat med matteorden hälften och dubbelt. Här spelar Lillie och Indra ett spel där man ska samla kapsyler. Man får antingen ta hälften så många eller dubbelt så många. Ibland måste man lägga tillbaka kapsyler. Den med flest kapsyler i mål har vunnit!

IMG_2781

IMG_2782

2:orna har även fått lösa matteproblem kring begreppen hälften/dubbelt. Här var det ett recept på fruktsallad för 4 personer. Vad händer med receptet om det bara kommer 2 personer? 8 personer. Härligt engagemang för uppgiften!

IMG_2777

IMG_2767

IMG_2775

På bilden skapade vi drakar med grundfärgerna gul, röd och blå. Härligt samarbete och stor skaparlust!

IMG_2802

IMG_2803