Elevantal: 19 st.

Vi jobbar tema yrken.

Besök av polisen Kristian och polishunden Yxa, måndag 20/3 2017

IMG_0656

Hela F-1:an gömmer sig ute för att Yxa ska spåra och hitta oss. Hon ska även hitta saker, så som sko, penna och batteri som vi gömt för henne.

IMG_0659
Kristian och Yxa följer spåret.

IMG_0662
Tindra gömmer sig för att inte bli upptäckt.

IMG_0663
Yxa kommer närmare och hittar oss.

IMG_0664
När hon har hittat oss ska hon leta efter saker som vi har gömt.

IMG_0665
Yxa nosar sig fram för att hitta. När hon har hittat sakerna lägger hon sig ner och är tyst. Hon lägger sig ner ifall det är något farligt som hon har hittat. Hon får inte bita i saken för då kan hon göra sig illa.

IMG_0666
Yxa spårar.

IMG_0668
Yxa letar genom att krafsa och nosa.

IMG_0672
Hon nosar efter batteriet.

IMG_0675
Vi klappar och berömmer hunden Yxa. Yxa är en schäfer. Hon är 2,5 år gammal. Hon är bra på att spåra. Hon är väluppfostrad och lydig. Hon är gullig och snäll.

/F-1:an

Besök av brandmannen Krister
Måndag 20/2 fick vi besök av Krister som jobbar som deltidsbrandman. Efter besöket delades klassen in i grupper och skrev meningar i ämnet. Alla texter samlades sedan i en gemensam text. Här kan ni läsa vår upplevelse av besöket.
Vi har haft besök av Krister som är brandman. Krister har  gått 10 veckors utbildning på Sandö. Krister har två jobb. Han jobbar som deltidsbrandman och på kontor.

IMG_0600

För att bli en bra deltidsbrandman måste man orka springa. Man måste vilja hjälpa folk. Man måste ha bra kläder. Man måste kunna vara på brandstationen på 5 minuter.
Krister har en jacka och byxor som tål eld. Hans skor tål spikar och eld. Kläderna tål också kyla. Krister är räddningsledare och har en väst med rutor på. Räddsningsledaren pratar i komradion och berättar för brandmännen vad de ska göra.
När det går ett larm är det bråttom. Han måste ta på sig kläderna snabbt. Han springer snabbt till brandbilen. Han kör snabbt från stationen. Uppgiften är att hjälpa folk. Räddningsledaren måste ta snabba beslut och säga till de andra vad de ska göra.
Med värmekameran kan han se hur många det är som har suttit i bilen när det händer en olycka. Han kan spåra människor med kameran.

IMG_0608Värmekamera

IMG_0612Släckgranat

Släckgranaten tar bort all syre så att elden inte kan brinna. Dra ut sprinten på släckgranaten och släng in den i det brinnande rummet, stäng dörren efteråt.

IMG_0615

Värme, syre och bränsle behövs för att en eld ska uppstå.

IMG_0616Tankekartan som växte fram på tavlan under Kristers besök.

Klass F-1 21/2 2017

IMG_0621

Klassen jobbar i grupper och skapar text om brandmannen.

IMG_0622

Vi ritar bilder med brandmans-tema.

IMG_0623

IMG_0624

IMG_0625

IMG_0626

IMG_0628

Våra samlade bilder.

Besök hos bonden Anders
(Tisdag 14/2 besökte vi bonden i byn. Efter besöket skrev vi en återberättande text. )

Tisdag den 14 februari, på alla hjärtans dag, gick vi på besök till bonden. Vi jobbar med yrken och vi ville veta hur man blir en bra bonde. Vi gick från skolan till bondgården som ligger i Svedja. Det är en släktgård.IMG_0583

Vi träffade bonden Anders. Han har jobbat som bonde i 5 år. För att bli bonde har Anders gått i lantbruksskola. För att bli en bra bonde behöver man vara duktig på att räkna, kunna köra traktor och kunna mjölka korna för hand och med maskin. Anders har två hundar som heter Tjej och Piga och de hjälper Anders att valla korna. Om korna rymmer hjälper hundarna bonden att hämta hem korna igen.

IMG_0584

Anders börjar jobba kl 6 varje morgon. Då mjölkar han korna. Det tar en timme att mjölka alla kor. Han mjölkar med maskin. Varannan dag hämtar mjölkbilen mjölk från tanken. Mjölkbilen åker till Sundsvall, Stockholm och Gävle. Mjölken blir till ost, grädde, smör och mjölk. Anders har ekologisk mjölk. På dagen mockar Anders, kollar stängsel och lagar maskiner. På eftermiddagen träffar han familjen. Kl 19 mjölkar han igen.

IMG_0585

Anders har 30 mjölkkor, tjuren Bengt, ungdjur, dikor, stutar och kalvar. På gården finns 130 djur.  En ko väger 600 kg. Alla kor har egna namn. Om det blir en hona får hon samma namn som sin mamma. Några kor hette Emelie, Susanne, Rosa och Hornlisa.

IMG_0586

I taket på ladugården finns det en linbana som släpper ut mat till korna. De äter hö, kraftfoder och dricker vatten.

IMG_0588

Vi träffade kalvar som var en vecka gamla. De tussade på fingrarna och hade sträv tunga.
Anders mjölkar varje dag hela året om. Han är ledig 10 dagar varje år, då mjölkar Anders mamma Ulla-Britt.
Vid dagens slut gick vi hem till skolan igen.

IMG_0589

Besöket var roligt. Roligast var det att klappa korna, mata kalvarna och när kalvarna tussade på fingrarna. Det var roligt när korna kissade och bajsade.

Klass F-1, Bobygda skola, 2017-02-16

Hus, januari 2017
Vi jobbar med hus på olika sätt. Ritar hus, bygger hus, skapar hus, beskriver hus, läser om hus och fantiserar om hus.

IMG_0500

Varför bor vi i hus?

För att vi ska få värme, sa Lova.

För att vi inte ska bli kalla, sa Lilly.

För att vi ska få varmt vatten till te, sa Oskar B.

För att vi kan steka mat, sa Tristan.

För att vi ska trivas, sa Simon.

För att vi ska bli rena, sa Tova.

För att vi ska kunna äta, sa Oskar W.

För att vi ska känna oss bekväma, sa Alva.

För att vi ska ha någonstans att sova, sa Nadine.

För att vi ska ha internet, sa Daniel.

För att det inte ska regna på oss, sa Svea.

För att vi ska kunna använda elgrejer som tex. datorer, sa Theo.

För att vi ska bli varma och inte frysa ihjäl, sa Matilda.

För att vi ska bli varma, sa Nora.

För att vi ska kunna bo skönt, sa Tindra M.

För att vi ska skydda oss mot storm, sa Jesper.

Vi har jobbat med sagan “Listigt, Alfons Åberg!

berattaransikte

Vi har återberättat sagan med hjälp av ett “berättaransikte”.

Ett axplock av alla bilder från sagan.