Veckobrev v.15

Bobygda skolas veckobrev

v.15

 

Information till alla:

  • V. 15-17 stänger vägen vid Loppet. Familjerna i Nyåker och Loppet ordnar skjutsen till skolan själva. Det tackar vi för! Dragningen av skolskjutsen från Ede kl. 8.00 ser ut som följer: Torget, Gåsbacka, Krusänga, vänder där och åker upp i Skog ca. Kl. 8.20, Tolbo, Glombo, Prättingberg, Skolan, Svedja, Vallsta och Oppsjö, vänder och åker till skolan. Detta innebär tidigare påstigning för barnen i Skog-Prättingberg och senare påstigning för barnen i Svedja-Oppsjö. Var uppmärksam och redo när bussen kommer!
  • Måndag 10/4: Specialpedagog Kicki Thungström är hos oss.
  • På torsdag ska vi ha storsamling, “Talang”. Eleverna får gärna visa upp en talang, sjunga, dansa, trolla, spexa, berätta en historia osv. Anmäl er till er klasslärare.

Kom gärna utklädd till något påskigt!

  • Skolan är stängd på långfredag och på påsklov v. 16.
  • Läxläsning, tisdagar kl. 8-8.30
  • Sjukanmälan: Sjukanmälan sker till skolan: 0653-21004. Före klockan 8.00 kan ni lämna meddelande på telefonsvararen, efter kl 8.00 finns vi på plats. SMS till skolan före kl. 8.00: 070-3660138

F-1:an

Hej! Under veckan har vi fortsatt vårt arbete med våren. Vi har varit ute och letat vårblommor och hittat tussilago och andra knoppar. Vi har sjungit om tussilago och pysslat tussilago. Vi har även planterat tomatplantor och pratat om vad som behövs för att det ska gro och växa.  

Vi har börjat prata om varför vi firar påsk enligt den kristna tron och kopplat det till våra röda dagar i almanackan (långfredag och annandag påsk). Klassen tyckte att det var så spännande och nyfikenheten väcktes över vad som hände sedan så vi fick bläddra vidare i almanackan och hittade Kristi Himmelfärdsdag.  

Förskoleklassen har jobbat med problemlösning i grupp på matematiken. De jobbade så fint tillsammans och löste problem och redovisade sedan sin lösning inför gruppen. Vi har även bekantat oss med ett nytt tecken, ≠, inte lika med. 1:orna har pratat om matteorden term, differens och skillnad. Vi har övat oss i att tänka skillnad vid subtraktion. När tal ligger nära varandra, så är det enklare att tänka hur mycket skillnad är det mellan talen. T.ex. 22-21, det skiljer ett tal mellan dessa, alltså är 22-21= 1. Spännande när man klarar 99-97! 🙂 Nästa vecka ska vi börja med kap 9, som fortsätter med subtraktion men även ett nytt område – volym. Idag fredag testade vi att stafettläsa veckans läxa högt. Jätteduktiga! 1:orna jobbade tillsammans med tvåorna med en ny vårfågel. Fråga gärna hemma vilken det var! Be dem berätta om den och vad den heter på latin. Ny läsläxa är utdelad. Den är till på torsdag.

 

Badperiod v. 17-22 på Ede på torsdagar kl. 12-13.

Tisdag: Vi påskpysslar

Torsdag: Läxa in. Kom gärna utklädda. Vi har talang på skolan

 

                                                                            Trevlig helg! AnnSofie och Johanna

 

2-3:an

Varje dag lyssnar vi till dagens fågel och försöker gissa vilken den är innan vi kollar bilden och läser en liten faktatext. Alla i klassen bör kunna identifiera sångsvan, tofsvipa, talgoxe, skata, koltrast, ringduva, björktrast (trost) och trana. Till veckan blir det fyra nya fåglar att bekanta oss med. Håll ögonen och öronen öppna eftersom det sker mycket i naturen just nu. Prova på instrument i måndags var mycket spännande då vi fick prova på ca. 10 instrument, allt ifrån marimba och saxofon till piano och cello.  Det blev inte så många olika offentliga konstverk eftersom vi ”fastnade” i konstkulvurten.   Jag lyckades få tag i Tesfai Darghe’ som ställde upp på en guidning av konstkulverten på sjukhuset. Det är han som målade de 109 konstverk på 300m kulvert för 23 år sedan och hade en hel del intressant att berätta om sin konst och sin syn på människor, religion och vikten av kunskap. Fråga barnen hur de tyckte det var att möta en 86-årig konstnär och vad de tyckte om hans konst. Det finns fortfarande mycket offentlig konst att upptäcka i Hudiksvall. Det blir flera konstvandringar framöver. 3:orna började nationella proven i måndags och vi kommer att hålla på med dom i tre veckor framöver.  Proven  är 14 st. delprov i matte och svenska.

Läxor. Jag vet att jag inte hunnit kolla på och jobba med matteläxan från förra veckan. För mycket annat! Vi gör det på måndag.

Matteläxa. Träna dubblorna. Alla ska kunna 1+1, 2+2, 3+3, 4+4, 5+5, 6+6, 7+7, 8+8, och 9+9.

                 D13

Prata om att utgå från det man redan kan. Kan man 6+6 så vet man lätt att 6+7 är bara en fler och 6+5 är en mindre medan 7+9 är en mindre än 7+10 och 5+8 är två mindre än 5+10.

Veckansord: 10 nya ord att stava och skriv med.(5 st. år 2) Läxförhör på torsdag:

fågelbo, häcka, ruva, flyttfågel, fågelholk, krockar, bromsa stoppskylt, trafikfara, fyrhjuling

Läsläxa: Läslogg. Alla ska läsa minst 3 ggr 20 min. varje vecka.

Fågelläxa. Ha koll på vilka fåglar ni ser och hör. Vi pratar fåglar dagligen.

 

  1. 15

Måndag: Enl schema.

Tisdag: Enl schema. Vi börjar med körkort för symaskin.

Onsdag: Enl. schema

Torsdag: Storsamling, talang och idrott på Ede skola tillsammans med Bella.

 

4-5:an

Hej!

Vi har haft en bra vecka och fått mycket arbete gjort. Klassen är i full färd med att skriva återberättande texter om sina praktikupplevelser. Spännande att läsa!

I matten har vi haft fokus på kort division den här veckan. Jag har haft genomgångar med klassen. Det är svårt i början men nu börjar det lossna för några. Det är lätt att blanda ihop alla uppställningar inom matematiken, men det kommer att ordna sig.

Vi har börjat jobba med medeltiden i historia. Klassen kommer att bli indelade i grupper och fokusera på varsitt område inom medeltiden, för att sedan redovisa detta på valfritt sätt för oss andra. Många är sugna på teater, så det kommer nog att bli läskiga pjäser om digerdöden, Håtuna-leken och Stockholms blodbad bl.a.

Jag är hemma sjuk idag så läxan delas ut på måndag istället.

På torsdag är sista badtillfället, det kommer att bli klädsim. Ta med badkläder, nytvättade kläder till klädsim, långärmat och långbent, kasse för de blöta kläderna.

 

Måndag: Läxan delas ut

Torsdag: Läxan in. Simundervisning på Ede, klädsim.

Fredag: Påsklovet börjar.

 

Trevlig helg! Maria

 

6:an

 

Hej!

 

Alla har jobbat mycket bra med de Nationella proven denna vecka. Tröttheten efteråt har varit påtaglig.

Efter lovet kommer klassen ha PRAO i två dagar, torsdag-fredag. Jag skickar hem en lapp om det på måndag. Om det är svårt att hitta en PRAO-plats, hör av er så kan jag hjälpa till.

 

På torsdag är sista badtillfället, det kommer att bli klädsim. Ta med badkläder, nytvättade kläder till klädsim, långärmat och långbent, kasse för de blöta kläderna.

 

Blankett för språkval inför år 7 ska skickas direkt till Ede senast på torsdag. Blanketten bifogas till detta veckobrev. Detta gäller för de elever som inte tidigare har lämnat in blanketten till Lina.

 

Må: PRAO-lapp skickas hem.

Onsdag: Ta med PRAO-lapp. 3:ans tabell.

Torsdag: SO-prov. Simundervisning på Ede, klädsim.

 

Trevlig sälg!   /Lina

 

Print Print