Veckobrev v.37

Bobygda skolas veckobrev

v. 37

 

Information till alla:

  • Avlusningsdagarna: 9-11 september är det avlusningsdagarna. Vi uppmanar att alla kollar sina hår i helgen så att alla kommer lusfria på måndag för att undvika att löss sprider sig på skolan.

  • Måndag 12/9: Skolrådet har möte kl. 18-19.30.

  • Tisdag 13/9: Skolsyster Anna-Karin Ånevall Söderblom besöker skolan.

  • Torsdag 15/9: Startar perioder med simundervisning. Först ut är 4-6:orna!

  • Fredag 16/9: Friluftsdag till Julingvallen för 1-6. 1-3 kommer att göra en kortare vandring upp till vallen (från Flötsten). 4-6 kommer att göra en längre vandring till Julingvallen (från Prättingvallen). Alla elever kommer till skolan som vanligt 8.45 och bussen skjutsar grupperna till respektive startplats. Alla elever behöver kläder efter väder, bra skor att vandra i och  matsäck till vandringen. På vallen kommer Helen att servera en lättare lunch. Dagen avslutas när bussen hämtar oss och vi beräknar att vara tillbaka på skolan 14.15. Alla elever slutar då, ej längre dag för 4-6:an denna fredag. Föräldrar är hjärtligt välkomna att vara med oss under dagen.

  • Husmor Helen hälsar att hon gärna tar emot mer lingon till skolköket.

  • Under veckan har vi haft elevråd, protokollet läggs ut på hemsidan inom kort.

F-1:an

Hej! Veckan började spännande! Våra fjärilslarver hade gått och blivit puppor under helgen! Idag fredag, har även vår minsta, lilla larv påbörjat sin utveckling till puppa. 1:orna har under veckan fått skapa fjärilshus till dessa puppor och idag har vi hängt in dessa i huset. Vi har även ställt in lite sockerlösning, i fall de kommer ut under helgen. Spännande måndag!! I veckan har hela klassen börjat med sitt bokstavsarbete. Vi har pratat om vad bokstäver är och att de har olika ljud. Att det finns vokaler (röda i vårt klassrum) och konsonanter. Veckans bokstav, som vi koncentrerar oss lite extra på, är O. Leta gärna O:n hemma och repetera hur den låter. Var hör ni O? För 1:orna gäller det att forma fina O:n. Alltid börja uppifrån när vi skriver. Både jag och Johanna tycker alla är jätteduktiga! I torsdags gick vi till skogen tillsammans med 2-3:an. Vi hade en härlig eftermiddag i fantastiskt väder!Under veckan har förskoleklass fortsatt sitt arbete med att sortera i matematiken. Vi har sorterat på olika i sätt, former, färger, material. Vi har även funderat på hur saker hör ihop och vad som ska bort. På bilden har 1:orna tillsammans med 2-3:an fortsatt rita fjärilar. Dessa underbart vackra fjärilar hänger nu utanför matsalen.

 

Hela klassen har jobbat med vad vi är bra på, ritat och berättat. Eleverna har fått kommit fram och suttit i berättarstolen och berättat inför klassen. Nyttig träning! Vi har även pratat om våra månader och vem som fyller år i vilken månad.

 

Torsdag: vi går till skogen. Kläder efter väder. Liten fika om man vill.

Fredag: Friluftsdag till Julingvallen. Ta med kläder efter väder, bra skor att vandra i och matsäck till vandringen.

Trevlig helg! Ann-Sofie och Johanna

 

2-3:an

Hej alla, full rulle i klassrummet och arbetsrutiner börjar komma på plats. Välkomna. Nu är det skördedags och det gäller att passa på. Även om vi är mitt i “tema-fjärilar” måste vi starta med “tema-mat” innan första frosten. På tisdag morgon ska vi på studiebesök hos Marie Astorsson som har de ekologiska odlingarna i Fjärdsätter vid Morasjön. Hon ska berätta om sina odlingar och vi ska få möjlighet att skörda olika grönsaker. När vi ändå är i byn ska vi besöka hönsen,  ungdjuren och stutarna hos Lyttjas-Per och Tertu  samt Lyttjas Olle i hyvleriet. Han visar hur man hyvlar golv och foder.

Vi åker från skolan 8:45 med skolbussen till Fjärdsätter och åker tillbaka till skolan 13:00. Vi äter skollunch där. Elever kan ta med egen fika, frukt  och dricka om de vill. Elever som vanligtvis åker från torget kan välja att åka Bobygda runt innan studiebesöket eller kan hämtas på torget 9:10. eller få skjuts direkt till Fjärdsätter. Vi är där ca. 9:15  Finns någon förälder som vill och kan, så är ni jätte välkomna att delta.  Alla behöver lämpliga skor och kläder för att kunna vara ute i grönsakslandet. Vi är ute hela dagen oavsett väder.

Resten av veckan kommer vi att skriva om, mäta och väga grönsaker i klassrummet. Grönsakerna ska även förberedas, tillagas.

Våra fjärilslarver har förvandlats till puppor och kommer att bli fjärilar någon gång de närmaste dagarna.

Utvecklingssamtal för Senne, Hilma, Lukas, Indra och Lillie denna vecka. Vi ses.

-Mark

Resan till Stockholm.21/22 november.

Vi måsta fatta mängder av beslut närmaste tiden.  Jag vill ha ”feedback ” från varje familj innan slutet av nästa vecka. Bil eller tåg?  Bilar kostar ca. 1000kr/st inkl parkering Tåg ca. 1000kr vuxen som har med sig två barn. Ungefär samma kostnad. Fördelar och nackdelar! Några barn kan tänka sig resa utan ”egen” vuxen och några vill ha med sig en ”egen” vuxen. Vilka? Kanske att det finns någon som inte vill följa med. Hur ser vi på boende. Liggunderlag på något fritidsgolv eller vandrarhem  (ca 350 kr/pers) Medföljande vuxna? Betala själva eller bekostas av reskassan?  Oavsett hur billigt vi bor måste vi få in mellan 8 och 16 tusen innan slutet av november. Klassen kommer att skriva sponsorbrev till lokala företag. Flera förslag? Någon förälder beredd att hjälpa med logistiken kring pengar och ev. försäljning? Bestämmer vi att åka tåg måste vi ha namn på medföljande vuxnar snarast för att kunna boka så tidigt som möjligt. Kul med en utflykt till kungliga huvudstaden.

 

Torsdag: Vi går till skogen tillsammans med F-1:an. Kläder efter väder. Liten fika om man vill.

Fredag: Friluftsdag till Julingvallen. Ta med kläder efter väder, bra skor att vandra i och matsäck till vandringen.

4-5:an

Hej!

Veckan har rullat på bra. I måndags hade vi faddergruppsverksamhet. Barnen fick lösa problem och göra samarbetslekar i faddergrupperna. Det blev väldigt lyckat!

Vi jobbar vidare med samer i SO:n. Nu börjar eleverna komma in i arbetssättet att själva söka fakta och formulera meningar osv. Det är inte så lätt alla gånger!

Fjärilshusen är nu klara och pupporna ska få flytta in dit idag och sen utvecklas till vackra fjärilar under nästa vecka.

Idag har vi jobbat med ett matteproblem som involverade busstidtabeller. Det var klurigt, men nyttigt att kunna inför framtiden. Om någon känner sig osäker på digitala klockan så kan det vara bra att öva lite hemma.

Vi har haft klassråd och eleverna var eniga om att de vill byta platser i klassrummet. Det funkar inte så bra att sitta i grupper. Så idag har vi omplacerat oss och sitter nu en och en.

Ni som ännu inte bokat tid för utvecklingssamtal kommer jag att skicka hem förslag med tid till. Eller om ni kontaktar mig så går det också bra.

 

Tors: Läxan in! Hela klassen har simundervisning på Ede. Samma tider som vanligt. Kom ihåg badkläder och handduk.

Fre: Friluftsdag. Vi vandrar från Prättingvallen till Julingvallen. Ta med kläder efter väder, bra skor att vandra i och matsäck till vandringen.

Trevlig helg! Maria

6:an

Hej!

Den här veckan har vi läst ur “Eldens hemlighet” av Henning Mankell. Det är den mycket gripande och stundvis obehagliga berättelsen om systrarna Maria och Sofia från Mocambique. De tvingas på flykt och kliver på en mina. Boken handlar om händelserna efter det. På måndag delar jag ut böcker och läxa att läsa kapitel 4. Läs hemskt gärna högt hemma och diskutera det lästa. Detta för att eleverna verkligen ska förstå vad de läst. Läsningen ska vara klar till torsdag. Det är av största vikt att alla verkligen läst och har med boken tillbaka då undervisningen bygger vidare på det lästa.

Jag är nöjd med resultaten på dagens engelsk-test. Barnen får veta sitt resultat på måndag.

Idag har pupporna fått flytta in i sina hus. Hoppas de inte hinner kläckas under helgen!

 

Måndag: Läsläxa kapitel 4 ur Eldens hemlighet

Torsdag: Läsläxa klar! Boken måste med tillbaka. Simundervisning på Ede. Ta med badkläder och handduk.

Fredag: Friluftsdag till Julingvallen. Ta med kläder efter väder, bra skor att vandra i och matsäck till vandringen. Lunch äter vi framme på Julingen.

 

Ha en trevlig marknadshelg! /Lina

Print Print